1: Aankomst

1: Aankomst

De komende zes maanden zal ik doorbrengen in Noorwegen. Aan de hogeschool van Bergen volg ik vakken binnen de minorruimte van mijn opleiding tot fysiotherapeut. Af en toe zal ik wat opschrijven over mijn avonturen in het hoge noorden, je bent van harte uitgenodigd om mee te lezen 🙂 

Deze week: aankomst in een vreemd land en huisvesting

Terwijl de meeste mensen 1 januari nog aan het feesten waren was ik met Esther, drie koffers en een mix van zin en weemoed onderweg naar Schiphol. De bus waar we om 5:00 mee naar Schiphol gingen werd niet bestuurd door Fred Teeven en zat vol met mensen die duidelijk net begonnen aan het uitkateren van de nieuwjaarsnacht. Op Schiphol werden we opgewacht door mijn ouders en hun partners die me gezamenlijk door de douane zwaaiden. Esther kon nog toekijken hoe ik een striptease moest geven voor de beveiliging van vertrekhal 1 en mijn hele handbagage uit kon pakken omdat ik verdacht veel elektronica meezeulde. Uiteindelijk mocht ik alles weer aantrekken en inpakken en kon ik met een laatste handkus naar mijn lief richting de gate. De vlucht was kort en donker, ik pinkte een traantje weg bij de podcast Bob en dronk een complimentary kop thee van KLM.

I’m going on an adventure!

Na een kleine twee uur landde het vliegtuig op het donkere, koude en natte vliegveld Bergen Flesland. Omdat ik pas de volgende dag de sleutels van mijn appartement kon halen had ik een hotelletje geboekt. Daar kon ik volgens de bevestigingsmail pas inchecken om 15:00 en toen ik landde was het 9:30. Ik besloot even te ontbijten op het vliegveld en een plannetje te maken voor de dag zoals; waar laat ik 50kg bagage verdeeld over twee grote koffers, een kleintje en een rugzak. En ook: hoe doe ik dat zonder ten onder te gaan aan de koortsige bronchitis die ik mee had genomen vanuit Nederland?

Ik ontdekte dat er bagagekluizen waren op het treinstation van Bergen. Vanuit daar kon ik makkelijk naar zowel het hotel als mijn appartement reizen, dus dat werd stap één. Nadat ik de grote koffers had opgeborgen besloot ik met het kleintje vast te kijken waar het hotelletje zat. Citybox Bergen had ik snel gevonden en toen ik me probeerde aan te melden bij het computersysteem (deze keten kent geen bemande receptie, alles gaat digitaal) kreeg ik zowaar een kamersleutel waardoor ik even bij kon komen en een dutje doen.

Na een paar uur slapen en chillen voelde ik me een stuk beter en besloot ik de stad een beetje te gaan verkennen en wat te eten te scoren. Waar ik natuurlijk niet op had gerekend met een AH die altijd open is; in Bergen was alles met nieuwjaarsdag dicht. De enige twee winkels met een teken van leven waren de kebabzaak en McDonalds. Gelukkig voor mij verkocht laatstgenoemde een vegan veggieburger om mijn trek te stillen.

De volgende dag haalde ik vroeg mijn sleutels op bij het Studentsenteret en nam ik de bybanen naar Fantoft. De Fantoft Student Accommodation is een studentendorp met 1300 woningen en ligt zo’n 5KM buiten het stadscentrum. Hier huur ik een bachelor apartment waarbij ik mijn badkamer en keuken niet hoef te delen met anderen. Het gebouw waar ik woon stamt uit de jaren ’60 en is sindsdien ook niet onderhouden, daarom zijn ze één voor een de blokken aan het renoveren. Het blok naast me wordt op dit moment verbouwd. Mijn kamer is ruim, maar donker. Door het vele hout voelt het alsof ik in een blokhut woon wat ik heel Scandinavisch vind voelen 🙂

Na het regelen van de belangrijke levensbehoeften (wifi en toiletpapier) ging ik op zoek naar een bruktbuttik voor bestek, servies en een waterkoker (mijn andere belangrijke levensbehoefte is immers thee). Weer terug op Fantoft hing ik foto’s op van Esther en de poezen, Skypte ik met ze en keek ik zes afleveringen Atypical voordat ik vroeg naar bed ging om me mentaal voor te bereiden op de welcome week.

 

2 gedachten over “1: Aankomst

Geef een reactie