Terugblik naar februari

Terugblik naar februari

Bijna twee maanden geleden publiceerde ik mijn laatste blog, tot zover mijn goede voornemens om jullie een beetje op de hoogte te houden van mijn Noorse beslommeringen. Waar ben je dan allemaal mee bezig?! Vroegen jullie me. Ik zal proberen een korte samenvatting te geven van waar ik in februari mee bezig was. 

Februari

Februari was koud, nat, wit en te kort. Er lag bijzonder veel sneeuw, ik zat vol in mijn cursus Noors (jeg snakker fint Norsk nå) én maakte de prachtige treinreis naar Oslo voor mijn eerste Quidditch-toernooi. WAT?! Speel je dat?! Kan dat?! Hoe dan?! Ja, daar kom ik nog eens op terug in een andere blog. 

De treinreis van Bergen naar Oslo is prachtig (ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat de route Oslo-Bergen ook heel mooi is) maar ik was zo druk met naar buiten kijken dat ik geen goede foto’s heb.

De treinroute

Dat is overigens niet helemaal waar; ten tijde van mijn treinreis keek ik graag naar de Olympische Winterspelen. Ergens tussen Voss en Myrdal stuurde T-Mobile bericht na bericht over mijn rap slinkende databundel omdat ik per sé de schaatsdames wilde zien winnen. 

Deze video geeft wel een goed idee van wat ik zag (qua uitzicht, het schaatsen heeft iedereen gezien hoop ik).

De reis is 526km lang en duurt ongeveer 7 uur. De trein klimt tot 1200 meter hoogte en gaat door 182(!) tunnels en stopt op kleine stationnetjes in steden waar niemand lijkt te wonen. 

Voor de trivia-fanaten; in Nederland hebben we de NS, het Noorse spoorwegbedrijf heet NSB. Die kennen wij in Nederland dan weer als nationaalsocialisten, maar die heten in Noorwegen… NS. 

Als je de reis zelf ook wil maken maar niet zo’n treinreiziger bent; een groot deel van de route is ook af te leggen per fiets

Van Oslo heb ik weinig gezien. Ik ging er dus naartoe voor een Quidditch-toernooi en zoals je misschien kunt zien op de foto’s lag er behoorlijk wat sneeuw en ijs. Tijdens de tweede wedstrijd ging ik na een tackle onderuit, landde met mijn hoofd op de bevroren ondergrond en bracht de rest van de dag door bij de legervakt (eerste hulp) met een hersenschudding. Ik kreeg een nekkraag om, er werd een CT-scan gemaakt en het teamgenootje wat mee was voor emotionele support en vertaalwerkzaamheden kreeg strenge instructies me ’s nachts wakker te maken. De tweede dag van het toernooi viel in het (bevroren) water door miscommunicatie, blessureleed en niet nagekomen afspraken. Voor mij niet heel erg, ik wilde het liefst in een donkere kamer liggen maar omdat ik bij onbekenden logeerde voelde dat onprettig. ’s Avonds vloog ik terug naar Bergen en de rest van de week bracht ik door in de donkere kamer waar ik zo naar verlangde. 

Na een week ellende voelde ik me langzaam iets beter en ging ik met Marianne naar Vilvete. Dat is eigenlijk het Nemo van Noorwegen; een kindvriendelijk wetenschapsmuseum. In het kader van ‘leeftijd is ook maar een getal’ speelden we met elektriciteit, wind, water en geluid en renden we snel weg toen de bussen met kinderen aan kwamen. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Terwijl jullie in Nederland druk waren met het bevechten van een Sibirische weerwolf werd het hier alleen nog maar kouder en witter, maar daarover meer in de samenvatting van maart 🙂 

3 gedachten over “Terugblik naar februari

  1. Quidditch?!?! ik ving al iets op daarover 😀 gaaf! niet van die hersenschudding, dat is niet gaaf… goed dat je rust genomen hebt en de donkerte, daar in noorwegen hoef er bijna niet eens de gordijnen voor dicht te doen?

Geef een reactie