Maart

Maart

Zo hoor je twee maanden niets van me, zo twee blogs in een week. Dat houdt het verassend, vind je niet? Ik zal proberen een samenvatting te geven van hoe maart er uit zag. Zoals gewoonlijk weer met veel foto’s! 

Cabin trip

Als echte import-Noor ging ik in Maart op hyttetur met de andere internationale studenten. Dit werd voor een groot deel gesponsord door de hogeschool, dus ik had er zin in! Ik was zo enthousiast als Oprah en pakte een dik boek en al m’n thermo-ondergoed in. 

Een enorme touringcar bracht ons (55 studenten in een mix van Noren, Belgen, Portugezen, Duitsers, Polen, Oekraïners, Denen, Italianen, Spanjaarden, Fransen, Australiërs, Engelsen, Japanners, Nederlanders en meer Belgen) naar Kvamshaug, een hytte gelegen in Eikedalen. Dit is een ski-gebied, zo’n 55km (een uur rijden) vanuit Bergen. 

Ik vond de busreis heel bijzonder; voor deze trip was ik nog niet buiten de stad geweest en ik was stil van de hoeveelheid sneeuw en de schoonheid van de fjorden. Het maakte dat ik enorm veel zin kreeg om meer van dit mooie land te zien! 

Eenmaal bij Kvamshaug aangekomen lag er zoveel sneeuw dat we ons een weg moesten graven naar de voordeur. De sneeuw bedekte de ramen op de begane grond volledig en vanaf de eerste verdieping kon je vanuit het raam zo naar buiten stappen op een dik pak sneeuw. De Noren keken verbaasd naar de internationale studenten die over het algemeen niet bekend waren met sneeuw. Er werd geskied, er werden iglo’s gemaakt en een aantal gingen kamikaze-style sleeën vanaf het dak. ’s Avonds werden spelletjes gespeeld (Ligretto roept internationaal fanatisme op) en spookverhalen verteld. 

De volgende ochtend gingen veel mensen skiën of snowboarden. Omdat ik geen wintersportervaringen heb bleef ik bij de hytte en maakte een iglo, ging sleeën, nam deel aan een last man standing sneeuwbalgevecht en hielp anderen met het maken van nieuwe profielfoto’s voor op Facebook. ’s Avonds maakte ik met een paar mensen een kampvuur en speelden we in het donker Weerwolven totdat we verkleumd waren. 

De volgende dag verliep nagenoeg hetzelfde en dat was prima en fijn 🙂 

Deze diashow vereist JavaScript.

Å gå på ski

Eerder schreef ik al dat de Noren gek zijn op skiën. Dat dien je serieus te nemen en te doen vanaf je vroege kindertijd. Om mijn inburgering verder door te zetten ging ik onder leiding van een Noorse en twee Duitsers een dagje cross country skiën in Furedal.  

Bovenstaand artikel ging gelukkig niet over mij, maar dat had best gekund. Ik vond het een bijzondere gewaarwording om met mijn voeten vast te zitten aan latjes die smaller waren dan die voeten. Natuurlijk had ik gehoopt dat al die uren op de crosstrainer in de sportschool mij hadden voorbereid op het Noorse skiën, en dat ik gracieus glijdend van start zou gaan. Helaas zagen mijn eerste meters er ongeveer zo uit (min het oranje skipak):

Gelukkig verkeerde ik me in goed gezelschap waarvan slechts 25% kon cross-country skiën. De 25% legde ons de grondbeginselen uit, gaf ons een zetje naar beneden en lachte ons stiekem ook een beetje uit als we rolden in plaats van gleden. Na een aantal kilometer werd het steeds minder eng en stopten we voor lunchpauze. Daarbij maakten we natuurlijk ook een kampvuur, want dat doet men in Noorwegen. In het kader van Internationale Vrouwendag deden we na terugkomst in Bergen mee met de Women’s March. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Maart was dus al lekker druk, maar nog niet druk genoeg; Sebas en Jouke kwamen me opzoeken! Dat was niet alleen heel fijn en gezellig, ze brachten me ook goedkoop bier. Ik sleurde ze mee een berg op, ze gleden zelf naar beneden en terwijl ik op school zat (want dat moest ondertussen ook gebeuren) maakten ze Bergen onveilig. 

Nadat zij in de trein naar Oslo zaten stonden plots Nynke en Stephanie in de schoolkantine, zonder bier maar gelukkig wel met speculoosjes! We maakten een cruise door de fjorden naar Mostraumen én zagen een glimpje van het Noorderlicht. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Na Stephanie en Nynke was het de beurt aan m’n schoonouders en De Russin. Die namen vanuit Oslo iets mee wat ik nog belangrijker vond dan bier en koek; Esther! Ook zij moesten een berg op en ik mocht nog een keer die fantastische cruise maken.

Deze diashow vereist JavaScript.

5 gedachten over “Maart

  1. Wat een prachtige plaatjes weer!
    Ga je nog een keertje mee dan op de cruise
    Nu even lunch in tuin met zonnetje en over een paar nachtjes in kou maar wel met mijn grote kind!

Geef een reactie