Jeg speler Rumpeldunk!

Jeg speler Rumpeldunk!

Ergens aan de start van mijn semester hier was ik naar een markt waar de studentenverenigingen zich presenteerden. Daar werd ik aangesproken door twee leden van BSI Rumpeldunk; of ik wel eens gehoord had van quidditch
Zei ik, en twee dagen later ging ik naar de open training. Beste beslissing ooit!

Non-Dutchies; I will summarise this article in English underneath this one. Try to read the Dutch article first and accept that it IS in fact a language and not that hard if you can read Norwegian. 

Quidditch als sport

Zowel internationaal als in Nederland wordt de sport officieel quidditch genoemd. In Vlaanderen wordt wel vaak de term ‘zwerkbal’ gebruikt uit de Nederlandse vertalingen van de Harry Potterboeken. Soms wordt de naam muggle quidditch (dreuzel-zwerkbal) gebruikt: zwerkbal gespeeld door dreuzels, niet-tovenaars. De sport die ik beoefen is een aangepaste versie van het quidditch uit de Harry Potter boeken. De eerste vraag die ik steevast krijg als ik iemand vertel dat ik quidditch speel is dan ook; “maar hoe vliegen jullie dan?”. Nou; niet. 

In 2005 maakten twee studenten van Middlebury College een versie van quidditch die gespeeld kan worden zonder magie. In de jaren daarna verspreidde de full-contact, gender inclusieve en competitieve sport zich over de wereld. Tijdens de World Cup in 2016 deden maar liefst 21 landen mee. 

De basics van het spel

Quidditch kan nogal verwarrend en chaotisch lijken, daarom leg ik hier de basisregels uit. De sport is genderintegrerend en een contactsport met elementen van rugby, trefbal, handbal, worstelen en andere sporten. Een team bestaat uit ten minste 7 personen die spelen met een broom (vaak een pvc-pijp) tussen hun benen. 

Ieder team heeft drie chasers, twee beaters en een keeper in het spel. Als de snitch op het veld komt wordt één van de spelers een seeker. 

Het doel; de hoepels van de tegenstander

Chaser: 3 in het spel, dragen een witte hoofdband. Doel: de quaffle (volleybal) door de hoepel van de tegenstander gooien, smijten of schoppen om 10 punten te verdienen. 

Keeper: 1 per team, draagt een groene hoofdband. Doel: voorkomen dat de tegenstander scoort. 

Beater: 2 in het spel, dragen een zwarte hoofdband en gebruiken de bludgers (trefbal). Doel: tegenstanders uitschakelen door ze te raken met de bludger.

Seeker: 1, draagt gele hoofdband. Doel: de snitchball pakken van de snitch runner om 30 punten te scoren en het spel te beëindigen. 

Er zijn drie soorten ballen in het spel:

  • De quaffle (slurk; 1 stuk) is een voor 80% opgeblazen volleybal. 
  • De bludgers (beukers; 3 stuks) zijn 80% opgeblazen trefballen. Ze worden gebruikt om spelers te raken om hun een time-out te geven. Aangezien er 2 beaters zijn per team heeft één van de teams dus altijd twee bludgers. Dit wordt bludger control genoemd.
  • De snitch (snaai; 1) is een tennisbal in een gele sok die wordt vastgemaakt aan de broek van de snitch runner, een onpartijdig persoon.

De starting line-up bestaat uit zes spelers van beide teams die bij het begin van het spel op een rij voor hun doel knielen. De scheidsrechter vraagt of de teams klaar zijn en roept dan ‘Brooms up!’. Op dit teken rennen de spelers naar de ballen, die op de middenlijn van het veld liggen. 

Na 17 minuten komt de snitch het veld op en 1 minuut later worden de seekers losgelaten. Dit betekent dat er nu 7 spelers van elk team in het veld staan. Zodra de snitch is gevangen is de wedstrijd afgelopen.

Elke keer als er een doelpunt gescoord wordt door één van de chasers (de quaffle wordt door één van de ringen gegooid), telt dit als 10 punten voor het team. Als de snitch gevangen wordt, bezorgt dit 30 punten. Een snitchcatch wil met andere woorden niet zeggen dat dat team wint; als team moet je je bewust zijn van de tussenstand om te beoordelen of je in snitch range bent; levert het vangen van de snitch op dit moment je winst op, of moeten de chasers eerst nog wat punten scoren?

“Catch is good!”

Actiefoto van mij als snitch

Als de snitch gevangen is, beoordelen de scheidsrechters of de vangst goed is. Als dit het geval is, is de wedstrijd voorbij. Zo niet, wordt de wedstrijd hervat. 

Scheidsrechters

Zoals je misschien begrijpt, gebeurt er een hoop op het veld. Om het spelverloop te optimaliseren zijn er een aantal scheidsrechters aanwezig. 

  • De Head Ref volgt het algemeen spelverloop. Hij grijpt in bij fouten, en neemt de meeste beslissingen.
  • De Snitch Ref volgt de snitch runner en de seekers kijkt of zij illegale handelingen maken. Ook oordeelt hij of een snitch catch goedgekeurd wordt.
  • De Assistent Ref let op contact en beats; Diegene bekijkt of de bludgers die gegooid worden de spelers raken en of er legaal contact tussen de spelers plaatsvindt. Zij kunnen “Beat” roepen als een speler geraakt is en wijzen de head ref op gemiste overtredingen. 
  • De Goal Ref kijkt of de quaffle legaal door de ringen is gegaan bij een doelpunt.

Zodra er een overtreding wordt begaan legt de scheidsrechter het spel stil. Alle spelers moeten stoppen met lopen en hun bezems op de grond leggen. 

Four maximum

Ik noemde aan het begin van dit bericht al dat quidditch een gender includerende sport is. Dit blijkt vooral uit de four maximum rule; tijdens het spel mogen maximaal vier spelers die zich identificeren met hetzelfde gender tegelijk actief zijn op het veld. Het gaat hierbij om het gender waarmee een speler zich identificeert, wat niet overeen hoeft te komen met het geslacht. De categorieën zijn man, vrouw en non-binary. 

Gevaarlijk?

Sommigen van jullie hebben voorbij zien komen dat ik een hersenschudding heb opgelopen en meer recent mijn pols heb gebroken tijdens het spelen. Betekent dat dat quidditch gevaarlijk is?

Quidditch is een contactsport. Dit wil zeggen dat er legaal getackeld mag worden, zij het binnen een strenge regeling.

  • Er mag enkel getackeld worden tussen de schouders en de knieën.
  • Men mag enkel een speler van dezelfde categorie tackelen. (Een keeper wordt als chaser aanzien).
  • Er mag niet van achter getackeld worden.

De scheidsrechters controleren streng of er niet te hard gespeeld wordt. Een recent onderzoek wees uit dat de sport niet risicovoller is dan andere contactsporten zoals voetbal of rugby. Dat ik het voor elkaar krijg om twee keer geblesseerd te raken zegt meer over mij dan over de sport zelf 😉 

BSI Rumpeldunk

Ik speel nu bij BSI Rumpeldunk, waarbij BSI staat voor Bergenstudentidrettslag. Dit is een overkoepelende studentenorganisatie waaronder verschillende teams van alle mogelijke sporten vallen. Het quidditchteam is opgericht in 2015 en bestond toen vooral uit geneeskundestudenten. Inmiddels spelen er studenten in o.a. recht, geografie, biologie, kunstgeschiedenis, accountancy en een verdwaalde fysiotherapeut. 

Natuurlijk het leukste team ooit

We trainen 3 dagen per week, zoveel mogelijk buiten. Ook in het Bergense weer; of het nou stormt, hagelt, regent of de zon per ongeluk schijnt – drie dagen per week rent een groep malloten buiten rond met een bezemsteel tussen hun benen.

 

Dat vinden wij niet raar, maar heel erg leuk. Het gevoel van community is heel groot en een belangrijk onderdeel. Dat blijkt ook uit hoe het gaat bij wedstrijden en toernooien. Teams moedigen elkaar aan na afloop krijgen zowel de winnaar als verliezer een driewerf ‘hoera!’ toegeroepen. Je bedankt elkaar voor het spelen met een knuffel en op Facebook wordt na afloop een compliment thread gestart. Het is een community van aanmoedigen en positiviteit, en dat is misschien precies wat deze sport toch een beetje magisch maakt. 

Non-Dutchies: blablabla stroopwafels blabla bitterballen blabla windmills and bicycles, Dutch is weird, blablabla I love you all you are the best let’s hang out. Blablabla quidditch is awesome. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Foto’s van Petter Elstad of mijzelf.

Gebruikte bronnen: IQA Handbook en Injuries in Quidditch (Pennington et al, 2017).

 

 

2 gedachten over “Jeg speler Rumpeldunk!

Geef een reactie