Hike naar Fløyen

Hike naar Fløyen

De stad Bergen dankt haar naam aan de 7 bergen die de stad omringen. Onder de syv sjell wordt door de Bergen Mountain Hiking Association verstaan: Ulriken, Fløyen, Løvstakken, Damsgårdsfjellet, Lyderhorn, Rundemannen en Sandviksfjellet. Echter is er wat discussie omdat het getal 7 vooral wordt aangehouden vanwege de mythische status van het nummer en omdat een aantal van de bergen onderdeel zijn van hetzelfde bergmassief.

Gelukkig hoef ik me met de geografische toestanden niet bezig te houden en kan ik gewoon op goed geluk naar boven klimmen.

In het kader van de welkomstweek werden we afgelopen zaterdag meegenomen op een hike naar Fløyen. Fløyen wordt in toeristische gidsen vaak aangemerkt als de makkelijkste en meest toegankelijke berg van allemaal, met één belangrijke reden:

 

Er gaat een treintje omhoog.

 

Choo-choo!

De Fløibanen is één van de meest bekende attracties van Bergen. Je vindt het station in het centrum; op 150m van Fisketorget (de plek waar alle toeristen hun vis kopen omdat Lonely Planet ze dat verteld) en Bryggen. Met het treintje ben je in 5-8 minuten op Fløyen, 320m boven zeeniveau.

Wij als integrerende uitwisselingsstudenten doen natuurlijk niet mee aan deze geldklopperij die niets bijdraagt aan het verbeteren van je conditie en/ of lichaamstemperatuur en trokken enthousiast babbelend de paden op, de lanen in.

Naarmate we hogerop kwamen werd het babbelen steeds minder, voornamelijk omdat de paden waar we de lanen op in gingen steeds meer leken op een ijsbaan. Voor een aantal van de uitwisselingsstudenten was dit een wel heel brute kennismaking met zaken als ijs en gladheid, anderen (ik) waren blij dat het steile deel achter de rug was. Gladde wegen, die ken ik wel!

Eenmaal bovenop stikte het van de mensen. Dat kwam a) doordat het treinstation van de Fløibanen op de top zit, b) iedereen daar blijft plakken voor selfies en warme chocolademelk (er zit commercieel handig een restauratie, toilet en speeltuin voor de kinderen) en c) het was zaterdag. En op zaterdag gaan de Noren NAAR BUITEN. Om te skiën, langlaufen, wandelen of warme chocolademelk te drinken. Geloof je me niet? Bekijk deze video maar eens:


Goed, deze video heeft niet zo heel veel met hiken te maken maar ik vond het zelf een hele grappige.

Wij gleden na het selfies maken, toiletteren en warme chocolademelk drinken nog een stukje verder. Daar was een mooie open plek aan een meer waar we een kampvuur maakten en geïmproviseerd barbecueden. Want ook daar houden de Noren van; eten roosteren aan een stokje op een eigengemaakt vuur. We speelden Hi Ha Ho (de Noorse variant van Ho shi wah) om warm te blijven en bewerkten onze profielfoto’s op Facebook. Toen iedereen verkleumd was tot op het bot gingen we langs de andere kant van de berg weer naar beneden, omdat dat veiliger zou zijn.

We were misinformed.

Het kwartje viel bij mij pas toen ik ingehaald werd door kinderen in ski-onesies die op hun buik over de grond gleden en schaterden van pret, maar het was aan deze zijde nog gladder dan aan de kant waar we omhoog kwamen. Ik vond het zelf wel slim bedacht van de leider van ons clubje want er is maar weinig wat mensen dichterbij elkaar brengt dan het risico op gecompliceerde botbreuken en dood door fjord.

Omdat ik zelf toch wel graag later als ik oud ben tegelijk met mijn grote liefde in onze slaap wil sterven ben ik maar op m’n billen op het ijs gaan zitten en heb ik mezelf naar beneden laten glijden. Ik wou dat ik kon zeggen dat hier beeldmateriaal van was, maar helaas was iedereen te verbijsterd over de briljantheid van dit idee.

En zo werden deze dag geen botten gebroken en geen moeilijke telefoontjes naar grote liefdes of moeder gepleegd. Wel werden her en der wat blauwe billetjes ingesmeerd met Arnica-zalf en zijn de volgende hike-tripjes al gepland 🙂

Deze diashow vereist JavaScript.

Voor m’n moeder en andere lezers met hoogtevrees heb ik een verassing; met deze livestream kun je boven kijken zonder je in het zweet te werken 😉

4 gedachten over “Hike naar Fløyen

  1. Hoi Marleen,
    Van de groepsfoto ken ik er maar 7. Wie zijn de anderen ? Verder hoop ik dat je net o geniet dan dat je schrijft. Groet, Klaas

  2. Geweldig geschreven weer en hilarisch filmpje!! Livestream zeker mooi maar ik ben een beetje bang dat ik er toch echt aan moet geloven in april…voor wat hoort wat naar het schijnt…XX

Geef een reactie