En måned i Bergen

En måned i Bergen

Inmiddels ben ik een ruime maand in Bergen en veel van jullie vragen me hoe het me vergaat tussen de Noren en hun aardappels. Tijd voor een korte update!

Voordat ik hiernaartoe ging was ik vooral bang dat het allemaal niet goed zou komen. Ik was bang dat het mis zou gaan met mijn huisvesting, inschrijving aan de hogeschool, bagage, of dat ik het land niet in zou mogen (want; een rabiate veganist in een land vol vis). En door eerdere ervaringen was ik vooral heel erg bang voor heimwee. Dus deed ik een grootse afscheidstour langs al mijn favoriete plekjes in Nederland (By Lima, Vegan Junk Food Bar, Dutch Weed Burger Joint, IKEA, Texel), knuffelde ik mijn vrienden, familie en poezen stevig en regelde alle praktische zaken tot in de puntjes. 

En natuurlijk ging alles goed met mijn huisvesting, inschrijving, bagage en knipperde niemand met zijn ogen toen ik uit het beveiligde deel van de luchthaven de vrije wereld instapte. Nergens kreeg ik te horen dat ik ‘niet op de lijst’ stond, of dat ik weg moest. Noorwegen verwachtte mij, maar wat verwachtte ik eigenlijk?

Omdat ik zo druk was met mijn angst om te missen en om niet gemist te worden, was ik niet bezig met mijn verwachtingen van Noorwegen en Bergen. Nou ja, niet helemaal. Ik had misschien drie verwachtingen;

  1. in Noorwegen is alles duur
  2. in Bergen regent het altijd
  3. ik zal het soms best moeilijk hebben, dat mag en dat gaat voorbij. 

 

Drie verwachtingen, allemaal een soort van kloppend. Het klopt dat alles in Noorwegen duurder is dan in Nederland. Maar dat went, mentaal dan. Mijn bankrekening kan er moeilijk aan wennen. De eerste week zag ik een paprika liggen voor 59KR (± €6) en schrok me het rambam, vorige week kocht ik er één voor 39KR (± €4) en voelde me alsof ik een koopje had gescoord. 

Ik vind niet dat het hier heel veel vaker regent dan in Nederland, het sneeuwt in ieder geval meer maar ik heb de eerste weken ook veel hele mooie dagen gehad met zon. Nu maak ik me eigenlijk überhaupt niet zo druk om het weer en kan ik me als outdoor-kleding-liefhebber prima vinden in det er ikke dårlig vær bare dårlig klær

Moeilijke momenten heb ik zeker, nog steeds. Als ik denk aan wat ik het meeste mis van thuis denk ik eerst aan Esther en de poezen. Maar ik mis ook mijn eigen huis, mijn spulletjes, het genot van je ergens thuis voelen en je weg niet te hoeven zoeken. Ik mis pindakaas, Speculoos en uit 32 soorten thee kunnen kiezen. Vegan Ben&Jerry’s is hier nog niet. Ik mis taartjes eten met vrienden, HEMA, ik mis fietsen naar de zee. Ik kan me hier verloren voelen en soms voelt alles wel heel ver weg. Dat is niet erg, dat mag. Het is niet alsof ik te weinig contact heb met het thuisfront in al haar vormen (ik kan de aandacht uit Nederland overweldigend en beklemmend vinden, hoe lief en fijn het ook kan zijn).

Ik doe mijn best om een beetje op de hoogte te blijven van wat er hemelsbreed 892KM verderop gebeurd. Zo zing ik net als jullie Hallo allemaal! als ik een ruimte binnenkom, denk ik dat Stine de Mol is (maar hoop ik op Simone) en heb ik via Facetime gewoon mijn neefje kunnen feliciteren met zijn verjaardag. 

Tegelijkertijd probeer ik in Bergen hetzelfde te doen en dat is precies waarmee ik het moeilijk maak voor mezelf. Ik wil Nederland niet vergeten en in Nederland niet vergeten worden én tegelijkertijd alles halen uit mijn korte tijd in Noorwegen. De diagnose is simpel: ernstig geval van FOMO en YOLO, the struggle is real. Ik sta open voor suggesties ter behandeling van beide.  

Hier nog een korte samenvatting van mijn eerste maand, schematisch overgebracht in een lijstje. 

Maand 1 (+ een beetje van 2):

Aantal nieuwe mensen dat ik heb leren kennen: 60+ 
Aantal confrontaties met mijn onvermogen om namen te onthouden: 132 (and counting)
Aantal dagen regen: 25
Aantal dagen sneeuwval: 14 (overigens sneeuwt en regent het vaak tegelijkertijd)
Aantal dagen zonder neerslag: 10
Gemiddeld aantal gezette stappen op een dag: 138.205
Gemiddeld aantal minuten per dag in openbaar vervoer: 54
Aantal gereden kilometers op mijn barrel-fiets: 4.1
Aantal bijna-dood-ervaringen door weigerende remmen op een helling: 3
Aantal schietgebedjes, gedaan tijdens fietsen op een roestige fiets zonder betrouwbare remmen: 43
Aantal keren gedacht dat mijn moeder me zou villen als ze zou weten dat ik op een roestige fiets reed die geen betrouwbare remmen heeft: 16
Waar ik aan denk als ik denk dat ik doodga (of toch minstens heel erg gewond ga raken): Esther. En dat ze me zou villen als ze zou weten dat ik op een roestige fiets zonder betrouwbare remmen rijd.
Aantal afspraken gemaakt bij lokale fietsenmaker: nog te doen
Aantal tentamens gemaakt:
Aantal staafkerken bezocht: 1
Aantal bergen beklommen: 4/7
Aantal keren verwonderd over het uitzicht: iedere dag opnieuw. 

Deze diashow vereist JavaScript.

       

Aantal aardappels gegeten: 10 (chips niet meegeteld)
Aantal keren zin gehad in friet om daarna te bedenken dat ze dat hier niet kennen: 8
Aantal biertjes gedronken: 5
Kosten van die biertjes: € 32,- (fun fact; na het eerste biertje vergeet je hoe duur het is)
Aantal nieuwe hobby’s die ik ben gestart: 1 (waarover later meer)
Aantal blauwe plekken, opgelopen bij die nieuwe hobby: niet te tellen
Aantal feestjes bezocht: 3
Tofste feestje: Harry Potter party

Deze diashow vereist JavaScript.

Aantal keren verwonderd over beeld van eenhoorn met enorme erectie bij meest bekende toerisme-punt: 3
Aantal regenjassen gekocht omdat de meegenomen TNF jas van Gore-tex ook maar zoveel aankan:
Aantal gekochte regenlaarzen: 1 paar
Aantal keren vrouw opgehaald van vliegveld: 1
Aantal keren hamburgers gegeten met vrouw bij Inside Rock: 2
Aantal kleffe selfies gemaakt met vrouw: 14
Aantal matchende ANWB-outfits waarmee definitief lidmaatschap van de Sociëteit der Lesbiennes: 1
Aantal keren vrouw weggebracht naar vliegveld: 1 🙁 
Aantal musea bezocht: 5
Aantal jubeldansjes omdat de Vegetarische Slager in Bergen verkocht wordt: 1
Mate van teleurstelling bij het zien van zijn prijskaartje: hevig

Deze diashow vereist JavaScript.

Aantal poezen geaaid op straat: 1
Aantal poezen geaaid bij vrijwilligerswerk in het lokale kattenasiel: veel meer
Aantal poezenfoto’s gekregen van thuis: te weinig
Aantal keren videobellen met vrouw + poezen: iedere dag

Deze diashow vereist JavaScript.

Aantal wilde uitstapjes naar IKEA: 3
Aantal pakken Oatly, gekocht bij IKEA omdat dat 10KR scheelt met de supermarkt: 8
Aantal keren vastgestaan op de parkeerplaats van IKEA met -5 omdat het slot van de auto bevroren was: 1
Aantal Billy-boekenkasten in een auto gekregen zonder de achterklep te openen: 1 (+ 1 tafelblad, 1 ladekast, 3 poten en héél veel andere meuk spullen)

Deze diashow vereist JavaScript.

Aantal Noorse lessen: 8
Wat ik nu kan zeggen in het Noors: mijn naam, hoe je die spelt, mijn telefoonnummer, hoe laat het is, of ik kan helpen met het dekken van de tafel en wat ik voor eten wil hebben. Eigenlijk de life-essentials, dus. 

Hoe ik me voel als ik Noors praat:

 

Vi ses! 🙂 

 

7 gedachten over “En måned i Bergen

Geef een reactie