Doel #31: Leren Handletteren

Doel #31: Leren Handletteren

Om van 2017 een knaljaar te maken heb ik een doelen-bucket-wensenlijst opgesteld. Wanneer ik hier items van gedaan heb zal ik er een blog over schrijven.

Tekst is overal. In de krant, op de borden van restaurants, op je beeldscherm (nu! Hallo!), je shampoo fles en koffiezetapparaat. En helemaal hip is nu ook handletteren; je oude schoolschrift weer van stal halen, kalligrafie-skills leren via YouTube, en dan iedereen handgemaakte kaarten sturen.

Ik word er in ieder geval erg enthousiast van maar kamp met een onleesbaar handschrift en dacht dat daarmee mijn kansen op handletteren verkeken waren. Het oefenschrift wat ik met Kerst had gekregen lag al onderop een stapel met dingen die ik liever vergeet, en de zesentwintig verschillende zwarte pennen die ik had gekocht nog ongebruikt in het zakje met de ruiltermijn al lang verstreken. Alle ontwerpen die ik tegenkwam op Pinterest gingen niet meer enthousiast op mijn ‘Handletter’-bord, maar negeerde ik stoïcijns. Tot gisteravond, want ik heb een workshop Handletteren gedaan!

De workshop

Studio Suz biedt in diverse samenstellingen workshops Handletteren aan in Haarlem. De workshop duurt een uur of twee, en is inclusief materiaal en (niet onbelangrijk!) koffie of thee.
Bij binnenkomst werden we warm onthaald in Restaurant ter Cleeff (Kleverparkweg 13, Haarlem). Na een korte introductie en het openen van het Handletter-pakket wat voor ons op tafel lag, gingen we onder de deskundige leiding van Suzanne aan de slag met

potlood en lineaal. We begonnen met het woord LOVE op te schrijven in veelgebruikte vormen bij het handletteren; de blokletter, de kalligrafie-stijl en de vrije vorm.
         

Na deze vormen werd er geoefend met het tekenen van banners en wimpels, wat veel makkelijker blijkt dan ik altijd dacht!

Hierna was er tijd en ruimte om te uitgebreid te bladeren in de mappen die Suzanne had meegenomen, vol met leuke lettertypes en voorbeelden van posters die ze heeft gemaakt. Nadat iedereen inspiratie had opgedaan, gingen we aan de slag met onze eigen quote. Ik heb gekozen voor ‘I pretty much only feel comfortable when I’m around you, you’re like the sweatpants of my life‘, wat misschien niet de makkelijkste quote was om mee te beginnen (want 17 woorden), maar ik leg de (teken)lat graag hoog en houd gewoon heel erg veel van sweatpants.

Tips & tricks

Tijdens de workshop heb ik een aantal tips en tricks gekregen, die ik graag met je wil delen voor als je zelf wil gaan handletteren:

  • Begin met het opschrijven van je tekst op een kladblaadje. Omcirkel dan de woorden die je belangrijk vindt, en waar je nadruk op wil leggen. Onderstreep daarna woorden uit de zin die je ook belangrijk vindt, maar minder belangrijk dan de andere.
  • Tel de woorden, en bepaal welke woorden naast elkaar op een regel komen.
  • Teken met potlood een raster op je tekenvel, zodat je weet waar het midden zich bevindt.
  • Probeer vanuit het midden te tekenen, zo voorkom je een scheve boel.
  • Oefen! Handletteren is vooral oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Ik heb het oefenboek maar weer van onder de stapel geplukt.

En wil je weten hoe mijn poster is geworden? Tadaaam!

Meer weten?

Workshops door Studio Suz op diverse locaties in Haarlem. Prijzen vanaf €29,50, inclusief materiaal. Voor meer informatie zie www.studiosuz.nl.  

 

 

Eén gedachte over “Doel #31: Leren Handletteren

Geef een reactie