DIY: kussen van t-shirt

DIY: kussen van t-shirt

DSC_0598Tijdens het opruimen van mijn kledingkast, zo na de zomer, kwam ik tot de schokkende ontdekking dat een aantal van mijn favoriete t-shirts waren gekrompen tot naveltruitjes. Heel vervelend want de weegschaal was ook al stuk, die gaf ineens een hoger getal aan. De shirts waren door in het zicht springende vetvlekken en op luie wijze verknipte halsopeningen niet meer geschikt voor Rataplan, dus besloot ik er kussentjes van te maken. Hoe dan? Dat lees je hier!

Deze tutorial beschrijft een simpele methode om kussentjes te maken, zonder rits.

Benodigdheden:DSC_0601

  • een oud kledingstuk (t-shirt, trui, blouse, eigenlijk maakt het niet uit)
  • eventueel anders gekleurde stof voor de achterzijde
  • eventueel vlieseline (ik gebruikte hier H200) ter versteviging (te koop bij de stoffenzaak)
  • eventueel paspelband om het kussentje op te leuken
  • materiaal om de stof mee te knippen/ snijden (een goede stofschaar is een waardevolle investering)
  • garen en eventueel een naaimachine
  • strijkplank & strijkijzer
  • vulling (eco-tip: gebruik restantjes stof!) of een oud kussentje

 

Stap 1: knippen

Begin met het op maat knippen van de stoffen. Hoe groot hetkussentje kan worden hangt af van de afmetingen en snit. Voor het Batman-kussen gebruikte ik een oud kussentje ter vulling en hield deze maten aan. Dat was 38x38cm. Knip de stof die je als voorzijde wilt gebruiken op maat. Voor de achterzijde maken we, omdat we geen rits gebruiken, gebruik van een ‘envelop’. Knip daarvoor 2 stukken stof met dezelfde breedte als de stof van de voorzijde, maar die 12cm korter zijn (stel, de breedte van je voorpand meet 38X38 cm, dan knip je dus twee rechthoeken van38X26). Als je ervoor kiest om vlieseline te gebruiken, knip je dat ook op maat.

DSC_0602

 

Stap 2: de achterpanden maken

Zoals eerder gezegd maken we een kussensloop met een ‘envelop’ sluiting. Strijk de stofstukken voor het achterpand. Maak hier meteen een vliegende start voor het omzomen, wat straks nodig is. Dit doe je door een centimeter van de lange rand om te vouwen, deze vouw te strijken en dan hetzelfde stuk nog eens om te vouwen en te strijken. Speld dit, en stik het vast met de naaimachine. Voilá! Achterpanden klaar!

DSC_0603

 

Stap 3: het voorpand maken

DSC_0604Als je ervoor kiest om je kussentje te maken zonder paspel en zonder vlieseline ben je na het op maat knippen klaar met deze stap. Kies je er wel voor om je stof te verstevigen, dan is dit een mooi moment want je strijkijzer is nog warm van de vorige stap. Nu is het goed te weten dat je waarschijnlijk één maal in je carrière als hobbykoning(in) de fout maakt je vlieseline verkeerd om te plakken. Dat geeft niets, voor twee tientjes heb je een nieuw strijkijzer, maar het is zo zonde van je tijd en moeite. Let goed op dat vlieseline een gladde kant heeft en een zijde die wat meer voelt als de huid van een pokdalige puberjongen die op een dieet van kaassoufflés en RedBull leeft. De ‘puistjes’ strijk je tegen de achterzijde van je stof volgens de instructies van de fabrikant. Tada, verstevigd!

DSC_0606Als je lekker bezig bent en ook een paspel wil, stik je die vast op de goede zijde van de stof. Een paspel is een lint waartussen een koordje gestikt is. Je kan het gebruiken om tussen onderdelen van een kledingstuk, tas, accessoire of dekentje te zetten. In de winkel is het te verkrijgen in allerlei kleurtjes en motiefjes, maar je kan het ook zelf maken. Omdat ik hier gebruik maak van een kant-en-klare paspel stik ik deze op 1cm van de rand van de stof vast, waarbij ik de naald van mijn machine 2mm naast het koord zet. Bij de hoekjes knip je de paspel in, zo kun je mooie bochtjes maken.

Als je je paspel rondom hebt gespeld en bij het begin komt, knip je losse eindje twee centimeter langer af. Haal de draad van deze twee centimeter los, knip het touwtje er uit en vouw het bovenste randje om. Hierin leg je het andere einde van de paspel, zodat je een mooie sluiting krijgt.
Stik de paspel vast op een mm of 2 naast het koord om de paspel straks goed tot zijn recht te laten komen.

 

 

Stap 4: de kussenhoes in elkaar naaienDSC_0608

Leg de voorkant van de hoes met de goede kant van de stof naar je toe. Leg nu één van de achterpanden met de achterkant van de stof naar je toe links op het voorpand, zodat alle randjes mooi aansluiten. De zoom wijst naar de rechterkant. Leg het andere achterpand hier bovenop, ook met de achterkant van de stof naar je toe, en zorg weer dat alle randjes mooi aansluiten. Speld alles rondom aan elkaar.

Als je een kussensloop maakt zonder paspel stik je nu gewoon op het meest normale standje van je naaimachine het kussen rond. Heb je wel een paspel? Na het DSC_0609spelden keer ik dan graag het naaiwerk om zodat ik de naad zie lopen van de paspel die ik net heb vastgezet. Bij het op elkaar stikken van alle onderdelen stik ik dan gewoon over deze naad heen.

 

Stap 5: Klaar!

Knip de punten van de hoekjes af. Keer nu de kussenhoes via de opening met de goede kant naar buiten, duw de hoeken naar buiten en strijk glad. Doe er via de envelop een kussen in en klaar!

 

 

“I’m whatever Gotham needs me to be”, en vandaag is Batman een kussentje geworden.

DSC_0611

Dit kun je natuurlijk doen met al je oude t-shirts! Ben je geïnspireerd geraakt door deze tutorial, en ben je zelf aan de slag gegaan? Deel de foto’s van het eindresultaat op Instagram met de hashtag #gothamrecycled en maak kans op een toffe prijs!

DSC_0624

DSC_0635
Saga approves this message.

 

Eén gedachte over “DIY: kussen van t-shirt

Geef een reactie