DIY: kartonnen huisjes

DIY: kartonnen huisjes

Met de naderende feestdagen en temperaturen ver boven het vriespunt lukt het me nog niet zo goed om in de kerststemming te komen. Zin om een kerstboom op te tuigen heb ik niet, en daarnaast ben ik te veel op pad om ervan te kunnen genieten. De dagen zijn ondanks de warmte nog wel kort, en dus is het eerder donker. Dat roept bij mij een goesting naar gezelligheid op, en wat is er nou leuker dan zelf gezelligheid te maken? Zie hier; een tutorial voor het maken van kartonnen huisjes.

Het leuke aan deze huisjes is dat geen enkel exemplaar hetzelfde wordt, dat je zelf bepaald hoe het er uit komt te zien, dat je het samen met (klein)kinderen kunt maken én dat het goedkoop is in benodigde materialen. Je kunt ervoor kiezen om zelf de afmetingen van je huisjes te bepalen, maar kunt ook deze gratis template gebruiken. Kortom; de wereld van de kartonnen huisjes ligt aan je voeten. Dus waar wachten we nog op? Let’s get this started!

Benodigdheden:
DSC_0598

  • Karton (een oude doos werkt prima)
  • Een scherp mesje
  • Schaar
  • Liniaal
  • Theelichtjes (OP BATTERIJEN!)
  • Lijmpistool
  • Wit vliegerpapier, overtrekpapier of bakpapier
  • Lijmstift of plakband
  • Materiaal om je huisje mee te versieren (bijvoorbeeld een witte stift, een oud stripboek, gekleurd papier of wit papier om het huisje later te versieren met viltstiften)

 

Stap 1

DSC_0618Print het template uit en knip op maat. Leg het papier op het karton (gebruik eventueel een dubbelgevouwen plakbandje om schuiven te voorkomen) en snij op maat met de liniaal en het snijmesje, waarbij je altijd van je af snijdt en oppast voor je vingers.

 

 

 

DSC_0626

Je moet een voor- en achterkant hebben, twee zijkanten, en twee stukjes voor het dak.

Als je je huisje wilt versieren met (gekleurd) papier, is het slim om het papier nu op het karton te plakken.

 

 

 

DSC_0629Snijd voorzichtig de kleine details uit, zoals deuren en ramen.

 

 

 

 

 

Stap 2

DSC_0643Als je kiest voor de gingerbread house-look, kun je nu het huisje versieren met een witte stift. Teken bijvoorbeeld kerstlampjes om de ramen en deuren.

 

 

 

 

Stap 3

DSC_0667

Gebruik de lijmstift of het plakband om stukjes doorschijnend papier aan de achterzijde van de ramen en deuren te plakken.

 

 

 

 

Stap 4

DSC_0672Gebruik het lijmpistool om de onderdelen aan elkaar te lijmen. Ik werk bij dit project met een lijmpistool in plaats van gewone lijm omdat het een relatief groot oppervlak is, en snel hard is waardoor het huisje meteen stevig staat! Handig als je speelse katten en/ of kinderen in huis hebt die graag graaien naar je kerstversiering.

Als je geen lijmpistool hebt of wilt gebruiken, kun je ervoor kiezen om de huisjes van binnenuit aan elkaar te plakken met tape.

DSC_0688 Lijm eerst de zijkanten aan elkaar, en voeg daarna het dakje toe.

 

 

 

 

 

DSC_0700
Merry christmas!
DSC_0769
Dit huisje heb ik eerst beplakt met pagina’s uit een oud Star Trek stripboek, zoals je ziet geeft dat een heel ander effect dan gewoon karton!
DSC_0703
Nu alleen nog wachten op de sneeuw!

 

Geef een reactie