#21: Een klimcursus volgen

#21: Een klimcursus volgen

De afgelopen maandagavonden bracht ik door op 18m boven de grond terwijl ik bungelde aan een touw en langzaam mijn edele delen voelde afsterven. Dat touw werd vastgehouden door iemand die ik vorige maand nog niet kende en die tot voor kort ook nog nooit gehoord had van een zekerapparaat. Ik ook niet.

In het kader van mijn plannen voor 2017 volgde ik de klimcursus voor beginners bij Klimmuur Haarlem. Tijdens vier lessen heb ik vakkundig leren zekeren, klimmen, vallen én mijn hoogtevrees overwonnen – voor zover dat mogelijk was. De cursus behelsde, naast iedere les veel klimmen en zekeren, ook de nodige theorie, technieken en ging vooral over veiligheid.

In de eerste les tikte ik vol enthousiasme het plafond aan (achttien meter hoog), maar toen ik me omdraaide om naar mijn klimpartner beneden “BLOK” te roepen – ten teken dat ik wilde afdalen – en die partner eruit zag als een mier met dwergsyndroom raakte ik in paniek. Een blinde paniek waarbij het me niet verbaasde als ik ook een beetje schuimbekte. Want ik wist zéker dat ik zou sterven, welliswaar in het harnas, maar in een cellulitus-benadrukkend-rollade-makend-naar-oud-zweet-ruikend-klimharnas. Ik hoefde nog net niet door de brandweer naar beneden gehaald te worden, maar veel scheelde het niet. Meer klimmend dan heroïsch abseilend kwam ik uiteindelijk beneden, mijn nagels gescheurd en bloedend van het krampachtig knijpen in de klimgrepen en met benen die niet konden stoppen met trillen.”Dat viel toch best mee?” zei de instructeur lachend tegen me. Ik veegde nog wat schuim van mijn mond en mompelde iets over jezelf een doel stellen, angsten overwinnen en je leven aan je voorbij zien flitsen.

Tot zover was het dus een succes. Terwijl ik even later het leven (klimtouw) van een volslagen vreemde in handen had vroeg ik me af; waarom deed ik mezelf dit ook al weer aan?

Oh ja, daarom

Ik had bedacht om een klimcursus te doen omdat ik a) hoogtevrees heb, b) een controlfreak ben, c) die angsten aan wilde gaan, d) geïnspireerd was door mijn Instagram-heldin Fanny Josephine en e) denk dat als ik er zo bij zou kunnen hangen als op onderstaande foto, dat vast een positieve bijdrage zou brengen aan mijn negatieve zelfbeeld. Daarnaast leek het me ook gewoon leuk om iets te doen wat ik nog niet kon.

Afbeelding van Google; http://g-ecx.images-amazon.com/images/G/01/OutdoorRecStore/2015/subcat_hero/climbing-1691-2015-03._CB308424918_.jpg
Op heldhaftige wijze overwin ik de eerste boulderroute

Dat dit iets was wat ik nog niet kon was uit bovenstaande tekst al duidelijk. De tweede les verliep beter, was ik minder angstig en kon ik zelfs een beetje genieten van hoe lastig ik het vond. Tegen les 4 had ik zoveel plezier in het klimmen dat naar beneden kijken geen issue meer was en had ik net zoveel plezier als vroeger wanneer ik in bomen klom. De spierpijn in de dagen na de les begon ik te waarderen en ook de huid op mijn handen paste zich aan. Ik vond het leuk om het contrast te merken tussen mijn eerste en vierde les, ik ben zoveel vooruit (omhoog!) gegaan. De instructeur leerde me klimmen vanuit mijn benen waardoor mijn armen minder snel ‘op’ waren. Ik kocht een pofzak met een magnesiumbal om mijn zweethanden droog te houden en leerde tussendoor wat techniek. Want dat klimmen is niet een kwestie van zomaar de kortste route omhoog klimmen, er zit een hele techniek achter!

Zo had ik ook nooit begrepen dat, in tegenstelling tot wat ze bij Bever voor doen komen, er werkelijk NIEMAND is die er goed uitziet in een heupgordel. Duidelijk is dat die dingen gemaakt zijn voor veiligheid en om zeker te stellen dat je niet stiekem aan andere dingen denkt als je een klimmer staat te zekeren.

Nu heb ik dus mijn K2-diploma en mag ik zelfstandig klimmen bij de klimhallen die ons land rijk is. Nu nog een sexy heupgordel en een klimmaatje vinden en ik ben er klaar voor.

Over klimmaatjes gesproken…

Is het misschien ook wel wat voor jou, dat klimmen? Zaterdag 13 mei organiseert de Klimmuur weer een open avond voor het gunstige tarief van €5,- inclusief materiaal en begeleiding. Kijk hier voor meer informatie!

Eén gedachte over “#21: Een klimcursus volgen

Geef een reactie